Beskyttende fodtøj (sikkerhedssko)
Brug sko eller støvler med stålhætte (sikkerhedssko), hvis der er risiko for at få foden klemt eller skadet af genstande, der falder ned. Det kan fx være, hvor man arbejder med tunge og uhåndterlige genstande, dvs. over 16-20 kg.
Her er en række eksempler på arbejder, hvor der skal anvendes værnefodtøj med tåbeskyttelse:
- Anhugning
- Montagearbejde og demontagearbejde med betonelementer, forskallingsflager og kassetter, gipsplader og eltavler
- Håndtering af kloakgods, brønde, fjernvarmerør, fundamentsblokke, tagplader, døre, vinduer, køkkenelementer, hårde hvidevarer, håndvaske, wc-kummer, badekar, radiatorer, kedler til oliefyr og varmtvandsbeholdere
- Opsætning og nedtagning af stillads
- Afsætning af kantsten og fortovsfliser.
Fodtøj med værnesål skal bruges, når der er risiko for at træde på spidse eller skarpe emner, fx søm og glasskår.
I bygge- og anlægsbranchen er det normalt nødvendigt med en kombination af stålhætte og værnesål.
Generelt skal man vælge fodtøj ud fra forholdene på arbejdsstedet. Er det fx koldt og fugtigt, og er underlaget ujævnt, hårdt eller glat? Der er også forskel på behovet alt efter, om man har gående eller stående arbejde.
Det betyder fx, at det er bedst at bruge fodtøj med en sål, der absorberer stød, og fodtøj, som sidder ordentlig fast, hvis man arbejder på ujævnt underlag, som det ofte er tilfældet på byggepladser.
Beskyttende fodtøj skal også være tilpasset den enkelte ansatte og dennes behov. Skoen eller støvlen skal sidde fast og have en god pasform. Det er særligt vigtigt for fodtøj med stålnæser, som ikke kan forme sig efter foden.
Det er derfor godt, hvis den ansatte har mulighed for at vælge mellem forskellige typer fodtøj, så der kan skiftes – afhængig af arbejdsopgaven.
Ved arbejde på stiger, trapper, armering o.lign. underlag eller ved arbejde, hvor man går meget, bør der bruges værnefodtøj med en smidig sål og separat hæl.